La invitaţia Autorității Electorale Permanente din România, în perioada 03 - 06 mai 2018, o delegaţie a Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova (CEC) a participat la două conferințe internaționale: a doua ediție a dezbaterilor științifice ale experților din domeniul electoral, cu titlul „Egalitatea sufragiului”, desfășurată pe 03 și 04 mai, și conferința „Alegeri libere, parlamente și consolidarea națiunii”, lucrările căreia au avut loc pe 05 și 06 mai curent. Din delegație au făcut parte membrul CEC, dl Vladimir Șarban, și consultantul Direcției analiză și documentare din cadrul Aparatului CEC, dna Viorica Zaharia.
Organizatori ai evenimentelor au fost Autoritatea Electorală Permanentă din România în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei.
Participanți: reprezentanți ai autorităților electorale (Africa de Sud, Azerbaidjan, Benin, Bulgaria, Columbia, Coreea de Sud, Egipt, Estonia, Georgia, India, Iordania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Ucraina), ai organizațiilor internaționale (Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES), Asociația Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB), Asociaţia Oficialilor Electorali din Europa (ACEEO), Centrul Internațional pentru Studii Parlamentare (ICPS), Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență (International IDEA), Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR)), ai Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România și Ambasadei Iordaniei, miniștri, cadre didactice universitare și reprezentanți ai guvernului și parlamentului României.
A 2-a dezbatere a experților electorali privind egalitatea de șanse
cu tema „Egalitatea sufragiului” (03 -04 mai 2018)
Scopul conferinței a fost împărtășirea schimbului de experiență între diferite autorități electorale și organizații internaționale și propunerea de soluții cu privire la asigurarea egalității votului. Evenimentul a fost deschis de către domnii Daniel Barbu, președintele Autorității Electorale Permanente din România, care a reiterat eforturile întreprinse de către instituția pe care o reprezintă pentru organizarea unor alegeri libere și corecte și Pierre Garrone, șef de Diviziune, Secretariatul Comisiei de la Veneția, care a vorbit despre principalele documente care garantează votul egal pentru fiecare alegător.
Dezbaterile experților electorali s-au axat pe asigurarea sufragiului egal, un imperativ al alegerilor democratice. Votul egal, universal, liber, secret, direct și periodic exprimat este unul dintre principiile de bază ale patrimoniului electoral al Europei și al lumii întregi. Votul egal este stipulat în documentele de referință al Consiliului Europei în domeniul alegerilor, unul dintre ele fiind Codul bunelor practici în materie electorală.
Subiectele supuse dezbaterilor:
În prima sesiune plenară a dezbaterilor, domnii Cesare Pinelli, profesor și membru supleant al Comisiei de la Veneția, Khaled al-Kalaldeh, președintele Comisiei Electorale Independente din Iordania, Gio Kabakhidze, director adjunct al IFES Ucraina, și Pierre Garrone au supus dezbaterilor diferitele aspecte ale principiului egalității și implicarea lor în domeniile electorale, necesitatea educației civice în era digitală și problema votului egal în jurisprudența curților constituționale europene.
Sesiunea Egalitatea forței electorale și repartizarea circumscripțiilor a dezbătut subiecte precum liberalizarea participării politice a păturilor mai puțin elevate ale electoratului, facilitarea participării la vot, spațiu și tendințe ale votului în cazul geografiei electorale ale alegerilor parlamentare din 2016 în România, prin comunicările domnilor Oliver Task, președintele Consiliului alegerilor democratice din Estonia, judecător al Curții de Apel Tallin, Aurelian Giugăi, cercetător științific, Universitatea București, și Șerban Marinescu, consilier parlamentar din partea USR.
Egalitatea votului și paritatea sexelor a fost sesiunea ce a dezbătut necesitatea prezenței cît mai active a femeilor în procesele electorale și decizionale prin discursurile doamnelor Lydie Err, membru al Comisiei de la Veneția din partea Luxemburgului, Oana Pintilie, secretar de stat în Guvernul României, Roberta-Manuela Ogaru, master în științe politice, dar și a domnilor Daniel Popescu, șeful Serviciului guvernare democratică, Consiliul Europei, și Constantin-Florin Mitulețu-Buică, secretarul general al Autorității Electorale Permanente.
Ziua a doua a dezbaterilor s-a axat pe subiecte precum egalitatea în observarea alegerilor, inegalitatea reprezentării în cazul alegerilor parlamentare românești din 2012, promovarea femeilor și minorităților etnice în viața politică românească, experiența votului universal în cele șapte decenii de democrație a Indiei, în sesiunea Egalitatea votului într-un mediu în continuă schimbare. Raportorii care au provocat discuții asupra respectivelor subiecte au fost domnii Karre Vollan, expert electoral din Norvegia, Alexandru Radu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității „Dimitrie Cantemir” din București, Octavian Chesaru, expert parlamentar, Autoritatea Electorală Permanentă, și Chandra Bhushan Kumar, comisar electoral adjunct, Comisia Electorală din India.
Conferința Internațională Alegeri libere, parlamente și construcția națiunilor,
05 - 06 mai 2018
Organizată în cadrul anului centenar al unirii tuturor teritoriilor românești, scopul conferinței a fost acela de a argumenta rolul pe care îl au parlamentele și alegerile libere și corecte în consolidarea națiunilor.
Conferința a avut trei secțiuni: 1. Consolidarea națiunii prin alegeri libere; 2. Studii de caz asupra istoriei alegerilor; 3. 100 de ani de experiență electorală a României.
În cadrul celor două zile ale conferinței, cele mai multe comunicări s-au axat pe întreaga experiență electorală a României din cei o sută de ani de existență ca stat. Comunicările cu această tematică s-au referit la:
Totodată, în cadrul conferinței au fost prezentate și rapoarte privind experiența electorală a unora dintre statele participante:
<>ü
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md