În perioada 24-25 ianuarie 2018, în New Delhi (Republica India), s-a desfășurat cea de-a 8-a ediție a Zilei Naționale a Alegătorilor și Conferința internațională cu tema ”Incluziunea persoanelor cu dizabilități în procesul electoral”. Evenimentele au fost organizate de Comisia Electorală din India și au avut în calitate de invitați din afara țării – reprezentanți ai autorităților electorale (Afghanistan, Australia, Butan, Guineea, Republica Moldova, Zambia) și ai organizațiilor internaționale (Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES) și Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență (International IDEA)). Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a fost reprezentată de către domnul Vadim Filipov, membrul Comisiei Electorale Centrale, și domnul Corneliu Pasat, șef adjunct al Direcției comunicare, relații publice și mass-media din cadrul Aparatului Comisiei.
Conferința internațională cu tema ”Incluziunea persoanelor cu dizabilități în procesul electoral” (25 ianuarie 2018)
Conferința a fost organizată în cadrul platformei VoICE.NET, o rețea informațională globală, care are drept membri reprezentanți din 25 de autorități electorale din diferite state și organizații internaționale. Scopul conferinței a fost realizarea schimbului de experiență între diferite autorități electorale și organizații internaționale cu privire la barierele, intervențiile legislative, strategii, programe, bune practici și inovațiile tehnologice existente pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități la toate etapele procesului electoral.
Evenimentul a fost deschis de către domnul Om Prakash Rawat, președintele Comisiei electorale din India (CEI), care a reiterat eforturile întreprinse de către instituția pe care o reprezintă pentru organizarea unor alegeri libere și corecte, cu respectarea tradițiilor democratice bogate pe care le are India. Dumnealui a declarat că CEI se angajează să atingă obiectivul ca persoanele cu dizabilități să aibă dreptul la o participare deplină în procesul electoral, pe bază de egalitate și fără discriminări de orice fel. Vorbitorul a subliniat că este deja momentul să se teacă de la discuții la acțiuni concrete pentru asigurarea exercitării drepturilor electorale de către persoanele cu dizabilități. Totodată, președintele comisiei electorale a evidențiat inițiativele majore, întreprinse de către CEI, pentru dotarea secțiilor de votare cu echipament elementar pentru asigurarea accesului nestingherit la procesul votării pentru persoanele cu deficiențe. Domnul Rawat și-a exprimat speranța că evenimentul va oferi soluții utile în acest sens.
Sunil Arora, membrul CEI, a vorbit despre principalele documente care garantează drepturile de vot pentru persoanele cu dizabilități – Declarația Universală a Drepturilor Omului și Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2006), constituțiile naționale etc.
Ashok Lavasa, membrul CEI, a subliniat că alegerile oferă o oportunitate unică pentru creșterea participării și înțelegerea de către cetățeni a potențialului persoanelor cu dizabilități, asigurarea drepturilor egale și incluziunea socială și economică a acestei categorii de persoane. În cadrul prezentării a menționat și campaniile de educație civică impresionante, strategiile de comunicare atractive dezvoltate și implementate de diferite state pentru informarea și motivarea persoanelor cu dizabilități.
Umesh Sinha, vice membru CEI a remarcat importanța ”Zilei Naționale a Alegătorilor”, celebrată anual pe 25 ianuarie. Conferința reprezintă o parte a inițiativei CEI, prin care instituția dorește să obțină un proces electoral accesibil pentru toți, iar alegerile accesibile reprezintă genericul ”Zilei Naționale a Alegătorilor” din 2018. Subiectul se integrează perfect în filozofia sufragiului universal pentru adulți și în conceptul "nici un alegător să nu fie lăsat în urmă". În prezentarea sa intitulată "Depășirea barierelor: organizarea în India a unor alegeri prietenoase și accesibile pentru persoanele cu dizabilități", el a informat delegații cu privire la principalele dificultăți și provocări cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și a trecut în revistă inițiativele întreprinse de CEI pentru asigurarea includerii acestora în procesul electoral.
Conferința a avut 3 sesiuni de lucru: 1) Natura și proporțiile barierelor de accesibilitate la procesele electorale a persoanelor cu dizabilități: analize și strategii pentru abordarea barierelor; 2) Inovații și tehnologii pentru facilitarea participării în alegeri a persoanelor cu dizabilități/eficiența și eficacitatea măsurilor întreprinse pentru asigurarea participării persoanelor cu dizabilități: campanii de educație și informare electorală; 3) Natura și rolul organizațiilor internaționale, nonguvernamentale în promovarea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități. În cadrul acestora, reprezentanții autorităților electorale din diferite state, inclusiv CEC a Republicii Moldova și din partea organizațiilor internaționale, și-au împărtășit experiența, bunele practici și inițiativele pentru implicarea și participarea activă la vot a persoanelor cu dizabilități. Prezentările au fost publicate de CEI într-o broșură, care a fost distribuită participanților.
De asemenea, ca parte a programului de informare a publicului larg, CEI a lansat oficial un Hub Social Media care cuprinde conturile comisiei de pe:
Tot în cadrul conferinței, Comisia electorală din India a semnat Memorandumuri de înțelegere pentru consolidarea colaborării în domeniul managementului electoral cu următoarele autorități:
Scopurile memorandumurilor sînt: promovarea schimbului de experiență și cunoștințe în domeniul organizațional și al dezvoltării tehnice, în vederea consolidării managementului proceselor electorale; schimbul de informații, materiale, tehnologii, expertize referitoare la procesul și sistemul electoral; instruirea funcționalilor electorali și consolidarea capacităților autorităților electorale.
Cea de-a 8-a ediție a Zilei Naționale a Alegătorilor (ZNA), 26 ianuarie 2018
Comisia Electorală din India a fost constituită pe 25 ianuarie 1950. Pentru marcarea acestei date, în anul 2011 a fost lansată inițiativa de a organiza evenimentul ”Ziua Națională a Alegatorilor”, care are drept scop încurajarea, în special a tinerilor alegători, să participe activ la procesul politic, să se înregistreze în listele electorale. Este o zi în care sînt celebrate dreptul la vot și dezvoltarea democrației în India.
În acest an, cu un mesaj de încurajare pe Facebook a venit și Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi.
În India, listele electorale sînt actualizate o dată la 5 ani și înainte de fiecare scrutin. Periodic, autoritatea electorală realizează verificarea din casă în casă a persoanelor cu drept de vot, totuși cetățeanul trebuie să fie pro-activ pentru a fi înregistrat în lista electorală.
Comisia Electorală, în colaborare cu Facebook, au creat și o aplicație care trimite utilizatorilor acestei rețele sociale, ce dețin cetățenia Indiei și au împlinit 18 ani, o înștiințare prin care aceștia sînt îndemnați să își ia angajamentul de a participa la alegeri libere, corecte și pașnice.
Evenimentul solemn dedicat celei dea 8-a ediții a ZNA a avut în calitate de oaspeți de onoare pe Președintele Republicii India, Ram Nath Kovind, și Ministrul Justiției, Ravi Shankar Prasad. Totodată, au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai organelor electorale de diferit nivel, reprezentanți ai corpului diplomatic, societății civile, partidelor politice, autorităților electorale din străinătate, organizațiilor internaționale, mass-media și simpli alegători.
Președintele Republicii a menționat că ZNA face ca alegătorii să participe cu entuziasm la procesul democratic. Relevanța acestei zile este și mai pronunțată datorită faptului că aceasta este celebrată în ajunul Zilei Republicii. Președintele a felicitat tinerii alegători care au împlinit 18 ani și au obținut dreptul la vot pentru prima dată.
Om Prakash Rawat, președintele Comisiei Electorale din India a informat publicul că organizația pe care o reprezintă a întreprins o serie de inițiative în efortul său continuu de a încuraja și de a spori participarea electorală incluzivă, informată, cu respectarea normelor de etică, din partea tuturor categoriilor de alegători, cu accent special pe persoanele cu dizabilități. Inițiativele au inclus abordarea unor soluții tehnologice, utilizarea diferitor instrumente de informare, inclusiv rețele de socializare, pentru a realiza o comunicare eficientă cu alegătorii sub motto-ul "Nici un alegător nu va fi lăsat în urmă", de asemenea a organizat la 25 ianuarie 2018 conferința cu tema ”Incluziunea persoanelor cu dizabilități în procesul electoral”. Președintele Comisiei a menționat că instituția intenționează să își consolideze eforturile pentru asigurarea unor alegeri accesibile, bazîndu-se inclusiv pe practica altor state.
Președintele Indiei a oferit premii, pentru cele mai bune practici electorale, reprezentanților autorităților publice implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor, la următoarele categorii: managementul electoral, educația electorală și participarea electorală, tehnologii informaționale, asigurarea securității procesului electoral și implementarea inovațiilor în alegeri.
De asemenea, în cadrul ZNA, au fost premiați campionii la competiția națională cu tematică electorală, ediția 2018. Această competiție este cea mai mare în lume, avînd ca participanți cca. 13.5 milioane elevi ai claselor IX-XII, din 38 de mii de școli din întreaga țară. Edițiile regionale și etapa finală a competiției au fost mediatizate de televiziunea națională.
Președintele țării a lansat oficial prima ediție a revistei semestriale – VoICE India. Aceasta prezintă cele mai bune practici, inovații, cunoștințe, istorii de succes în domeniul electoral, de pe întreg teritoriul Indiei. De asemenea, în cadrul ZNA, a fost dat startul organizării unor Cluburi de alfabetizare în domeniul electoral. Astfel, pe parcursul lunilor februarie-martie 2018, pentru viitorii alegători cu vîrsta cuprinsă între 14-17 ani, urmează să fie create cca. 60 de mii de astfel de cluburi în cadrul a 36 de mii în școli, 16 mii de cluburi în cadrul centrelor comunitare și 7 mii – în colegii și universități.
ZNA este marcată în toată țara, de la nivelul național și pînă în localul fiecărei secții de votare, unde alegătorii care au împlinit 18 ani au fost felicitați cu ocazia obținerii dreptului de a vota, fiindu-le înmînate ecusoane cu mesajul ”Sînt mîndru să fiu alegător – sînt gata să votez”. Anul acesta, 60.000 de milenari (tineri născuți începînd cu 1 ianuarie 2000, care au împlinit 18 ani pînă la data de 1 ianuarie 2018) au primit felicitări, în cadrul unor evenimente oficiale de tipul celui organizat la New Delhi.
Recomandări și concluzii
- Preluarea practicii Indiei în privința organizării jocurilor intelectuale cu tematică electorală pentru tineri: organizarea dezbaterilor, dezvoltarea jocului „Ce? Unde? Cînd?”, organizat de CICDE, inclusiv organizarea pe etape (locală, regională și națională) și transmisiunea live prin intermediul rețelelor de socializare, canalelor TV.
- Crearea unor centre de informare pentru alegători la nivel local (de ex., în școli, biblioteci).
- Organizarea unor activități specifice de motivare pentru milenarii din RM – tineri născuți începînd cu 1 ianuarie 2000, care vor împlini 18 ani pînă în ziua alegerilor (de ex., oferirea insignelor, lipiciurilor sau altor tipuri de materiale promoționale).
- Crearea unei rubrici speciale în RSA dedicate persoanelor cu dizabilități. Evaluarea și analiza nivelului de accesibilitate a secțiilor de votare. Astfel va fi facilitată identificarea diferitor grupuri de persoane cu dizabilități din diferite secții de votare, barierelor de accesibilitate existente și secțiilor de votare cărora trebuie acordată o atenție specială. De examinat posibilitatea pregătirii unei hărți interactive a nivelului de accesibilitate a secțiilor de votare.
- Implicarea mai activă a persoanelor cu dizabilități în procesul electoral nu doar în calitate de alegători, ci și ca funcționari electorali, observatori etc., inclusiv prin campanii de informare și educație electorală. Adaptarea materialelor și instrumentelor de comunicare la necesitățile persoanelor cu diferite forme de dizabilități.
- Examinarea, testarea și implementarea modalităților alternative de vot, dotarea cu echipamente a secțiilor de votare (de ex., cu rampe de acces) pentru creșterea participării independente la alegeri a persoanelor cu dizabilități: votul la distanță (i-voting, prin telefon, prin poștă etc.), votul cu ajutorul dispozitivelor speciale etc.
- Perfecționarea continuă a actelor normative astfel încît să fie asigurat accesul deplin la secțiile de votare și facilitate procedurile electorale pentru persoanele cu dizabilități.
- Oferirea instruirii necesare membrilor organelor electorale (în special ai birourilor electorale), pentru a oferi asistența necesară persoanelor cu dizabilități.
Resurse suplimentare:
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md