În perioada 26 februarie 2018 – 02 martie 2018 o delegație a Comisiei Electorale Centrale a participat la cea de-a VIII-a reuniune anuală a instituțiilor de management electoral, cu tema „Tehnologii și inovații în implicarea cetățenilor”, care s-a desfășurat la Shekvetili, Georgia. Din delegație au făcut parte doamna Rodica Ciubotaru, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, domnul Marcel Cristea, șeful adjunct al Direcției analiză și documentare din cadrul Aparatului Comisiei Electorale Centrale, și doamna Anastasia Stajila, specialist coordonator metodist de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă CEC. Invitații evenimentului au fost reprezentanții a 21 instituții de management electoral, 10 organizații internaționale, precum și ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Georgia. Pentru prima dată printre delegați s-au numărat și membrii instituțiilor de management electoral din Columbia, Tunisia, Ecuador și Bangladesh.
Reuniunea a fost moderată de președinta Comisiei Electoral Centrale din Georgia, doamna Tamar Zhvania, care în cuvîntul de salut a subliniat rolul cetățenilor în procesele electorale și importanța tehnologiilor moderne în introducerea de noi servicii în acest domeniu.
Subiectul anunțat în tema reuniunii a fost discutat între participanți, s-au făcut schimburi de experiență, expuneri de planuri în vederea implementării noilor tehnologii și inovații în procesele electorale pentru asigurarea implicării alegătorilor. Participanții au vorbit despre experiența lor în tehnologizarea procesului electoral, despre realizările obținute, au susținut argumente în favoarea implementării diverselor instrumente inovatoare în procesul electoral.
În cadrul reuniunii unii dintre participanți au remarcat evoluția vertiginoasă a procesului electoral datorită utilizării tehnologiilor și inovațiilor: „dacă în anii 90 ai secolului trecut în alegeri foaia de fax a organului electoral principal atingea lungimea de 7 km, la alegerile recente aparatul de fax practic nu s-a folosit”. Majoritatea delegaților din partea instituțiilor de management electoral au menționat utilizarea tuturor instrumentelor posibile care să permită accesul facilitat la procesul electoral pentru alegători, în prezent se utilizează rețele de socializare, aplicații pe telefoanele mobile, informație utilă online, cereri/solicitări depuse online etc.
Astfel de reuniuni se organizează anual, de fiecare dată se aleg subiecte de interes și importanță pentru instituțiile de management electoral, iar acestea își împărtășesc bunele practici în domeniu. Temele reuniunilor anuale anterioare au vizat serviciile inovatoare și procedurile electorale eficiente, integritatea electorală, alegerile incluzive, implicarea părților interesate și comunicarea eficientă, soluționarea litigiilor electorale etc.
La actuala reuniune s-a abordat și tema conservatorismului procesului electoral, menționîndu-se că există o bună parte a alegătorilor care nu agreează, ba chiar este împotriva oricăror tehnologii noi în procesul electoral, iar argumentul acestora este că procesele electorale trebuie să conserve procedurile folosite chiar și prima dată, cele din secolul trecut. Participanții au susținut ideea de a fi păstrate procedurile electorale tradiționale, indiferent de gradul de tehnologizare a procesului electoral, anume pentru alegătorii care susțin doar o astfel de poziție.
De asemenea, participanții au menționat că folosirea inovațiilor în sistemul electoral trebuie să fie însoțită de o securitate înaltă a procesului, pentru ca publicul să aibă încredere în instituțiile de management electoral. În afară de instrumentele ce se referă mai mult la accesibilitate, s-au implementat și inovații din domeniul securității procesului electoral, de exemplu: identificarea alegătorului prin amprentă.
Reuniunea a permis participanților să afle noi modalități de a stimula implicarea cetățenilor în procesele electorale, a servit drept platformă pentru discuții, schimb de experiență, identificarea de soluții pentru a veni cu decizii importante și eficiente.
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md