La invitaţia Comisiei Electorale Centrale din Georgia (CEC Georgia), în perioada 19-22 octombrie 2017, o delegaţie a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova (CEC RM) a participat la observarea alegerilor locale din Georgia. Din delegație au făcut parte domnul Vasile Gafton, membrul CEC, și doamna Tatiana Buecicu, specialist principal, Direcția analiză și documentare din cadrul Aparatului CEC.
La 20 octombrie, delegaţia a avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Georgia, doamna Tamar Zhvania, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor electorale centrale din mai multe state: Azerbaidjan, Ucraina, Belarus, Turcia, Estonia, Bulgaria, Lituania, România, Croația, Sri Lanka etc.
În cadrul întrevederii, preşedintele CEC din Georgia a făcut o scurtă prezentare cu privire la specificul organizării şi desfăşurării alegerilor municipale și a campaniei electorale pentru aceste alegeri. De asemenea, s-a menționat și procedura de întocmire a proceselor-verbale privind totalizarea alegerilor şi modalitatea de transmitere a datelor la CEC de către consiliile electorale de circumscripţie.
Doamna Tamar Zhvania a subliniat că scopul primordial al Comisiei Electorale Centrale din Georgia este de a asigura alegeri transparente, libere şi corecte, iar în acest sens au fost întreprinse mai multe măsuri menite să asigure buna organizare şi desfăşurare a acestora.
În cursa electorală pentru alegerile din 21 octombrie s-au înscris 22 de partide politice, 5 blocuri electorale şi un grup de iniţiativă. S-au disputat 2 058 de mandate de consilieri locali, 64 posturi de primari ai oraşelor şi raioanelor Georgiei, precum şi 64 mandate de deputaţi în organele legislative municipale.
Votanţii au ales şefii municipiilor şi raioanelor, precum şi 5 primari: în orașele Tbilisi, Batumi, Kutaisi, Poti şi Rustavi (în luna iunie, Parlamentul Georgiei a adoptat amendamente legislative, prin care a redus de la 12 la 5 numărul orașelor în care primarul este ales prin vot popular). La funcţia de primar al oraşului Tbilisi, capitala georgiană, s-au înscris 13 candidați.
Alegerile locale din 21 octombrie reprezintă un barometru al popularității coaliției de guvernare și efectiv un test pentru prezidenţialele care urmează să aibă loc în Georgia în anul 2019
Pentru monitorizarea scrutinului au primit acreditare 20 508 de observatori din partea a 30 de organizaţii internaţionale şi 71 de organizaţii locale, iar pentru reflectarea campaniei electorale au fost acreditaţi 1715 de jurnalişti, reprezentanţi ai 82 de instituţii mass-media.
Pentru alegerile locale din 21 octombrie s-au constituit 3.300 de secții de votare. Comisia Electorală Centrală a aprobat modelul a 3 tipuri de buletine de vot pentru alegerea organelor administraţiei locale.
Cu o zi înainte de ziua alegerilor, consiliile electorale au distribuit birourilor secţiilor de votare listele electorale, buletinele de vot şi plicurile speciale. În ziua alegerilor agitaţia electorală este interzisă doar în sediul secţiei de votare şi la TV/radio.
În scopul sporirii transparenţei alegerilor, în incinta Comisiei Electorale Centrale a fost creat un Call-center, care a activat non stop. Alegătorii pot obţine informaţiile necesare privind procedurile electorale prin intermediul chat-ului on-line sau al apelului telefonic, ei pot să raporteze inclusiv cazurile de încălcare a legislaţiei electorale.
În scopul eficientizării procesului de totalizare a rezultatelor alegerilor, Comisia Electorală Centrală din Georgia a angajat operatori, responsabili de digitalizarea proceselor-verbale de totalizare transmise de consiliile electorale. Imediat după finalizarea votării consiliile electorale au obligația să transmită Comisiei Electorale Centrale o copie a procesului-verbal de totalizare, prin toate mijloace tehnice disponibile, pentru a fi publicat pe site-ul oficial al Comisiei.
Comisia Electorală Centrală din Georgia a aprobat un Cod de conduită a funcţionarilor electorali, care este semnat de toţi membrii biroului secţiei de votare şi afişat în incinta acesteia.
Responsabilităţile membrilor biroului în ziua alegerilor se distribuie între aceştia prin tragere la sorţi, imediat ce a fost deschisă secţia de votare.
Pe parcursul zilei de 21 octombrie, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au efectuat observări în cîteva secţii de votare din orașul Tbilisi și suburbia acestuia, asistînd la deschiderea secţiei de votare, desfăşurarea votării şi activităţile conexe (activitatea mass-media, monitorizarea alegerilor, informarea alegătorilor, asigurarea securităţii votării etc.) şi închiderea secţiei de votare.
În toate secţiile de votare vizitate au fost afişate materiale informative pentru alegători: postere, pliante, anunţuri care descriu procedurile de votare.
Secţiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și s-au închis la ora 20:00. Alegătorii au fost invitaţi să se prezinte la secțiile de vot pentru ora 08:00. Votarea cu urna mobilă a început la ora 09:00 și s-a încheiat la ora 19:00. Membrii biroului electoral care au mers cu urna de vot mobilă la domiciliul alegătorilor trebuiau să se întoarcă la secția de votare nu mai tîrziu de ora 20:00.
În incinta secţiei de votare este afișată lista electorală ce conține pînă la 1500 de alegători cu următoarea informaţie: numele, prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi un număr de înregistrare alocat fiecărui alegător.
Pentru a se asigura secretul votului, a fost interzisă fotografierea și/sau filmarea video în cabina de vot. Persoanele autorizate să asiste la operaţiile electorale puteau fotografia sau efectua filmări video, dar fără să împiedice activitatea biroului.
Primul alegător care a votat în secţia de votare a semnat şi un proces-verbal, care consemna faptul că urnele de vot erau goale, sigilate şi nu conţineau niciun plic cu buletine. După ce alegătorul a primit 3 buletine de vot, în scopul evitării votului repetat, un membru al biroului electoral i-a aplicat pe degetul mare de la mîna dreaptă un lichid cu particule speciale (acesta lasă urme care se văd la verificare cu o lanternă cu raze ultraviolete). La intrarea în incinta secţiei de votare, un membru al biroului desemnat în acest scop a verificat fiecare alegător pe parcursul zilei votării.
După ce marchează pe buletinele de vot partidul politic preferat sau candidatul independent, alegătorul pliază toate cele trei buletine, le introduce într-un plic special și îl aruncă în urna de vot.
Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au avut posibilitatea să observe cum decurge procesul de votare în secţiile unde sînt arondaţi mai mulţi alegători cu deficienţe locomotorii sau de vedere. Aceste secţii sînt dotate cu pante de acces, cu cabine de vot special amenajate pentru a facilita votarea alegătorilor cu dizabilităţi locomotorii, dispunînd și de lupe speciale pentru votanţii cu deficienţe de vedere.
Consiliile electorale sînt obligate să transmită, în termen de 11 zile, procesele-verbale privind totalizarea alegerilor care au avut loc în circumscripţiile electorale.
Rezultatele alegerilor locale din Georgia din 21 octombrie 2017 au fost următoarele:
· Coaliția guvernamentală „Visul Georgian” a câștigat, din primul tur de scrutin, funcțiile de primar în capitala Tbilisi și în alte trei orașe mari: Batumi, Poti și Rustavi.
· În Tbilisi a ieșit învingător Kakha Kaladze. În Kutaisi, al doilea oraș ca mărime al Georgiei, candidatul coaliției de guvernare a obținut doar 48% din voturi, din această cauză a urmat turul al doilea de scrutin.
În concluzie, vizita delegaţiei noastre a consolidat relaţiile dintre autorităţile electorale ale Republicii Moldova şi Georgiei, schimbul de experienţă fiind unul util, luînd în considerare necesitatea îmbunătăţirii permanente a cadrului legal în acest domeniu.
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md