În perioada 12-16 iunie 2017 o delegație a Comisiei Electorale Centrale, condusă de președintele instituției, Alina Russu, a întreprins o vizită de studiu în Georgia, în vederea realizării unui schimb de experiență în domeniul certificării funcționarilor electorali și a desfășurării activităților de educație civică. Din delegație au făcut parte deputați din Parlamentul Republicii Moldova și ai Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.
Scopul vizitei
Vizita de studiu a fost axată pe prezentarea experienței Parlamentului georgian, a Comisiei Electorale din Georgia[1] şi a Centrului pentru Dezvoltarea Sistemelor Electorale, Reforme şi Training (în continuare Centru de instruire), referitoare la activitatea organelor electorale inferioare permanente și organizarea activităților de instruire, informare și educație civică la nivelul acestora. De asemenea, au fost studiate bunele practici referitor la colaborarea între Parlamentul georgian și autoritatea electorală centrală, inclusiv Centrul de instruire.
Pentru atingerea obiectivelor enunțate au fost organizate un șir de întîlniri cu: deputatul Parlamentului Georgiei, dna dna Nino Goguadze; preşedintele, membrii şi şefii departamentelor Comisiei Electorale Centrale din Georgia; directorul, reprezentanţi, precum şi beneficiari ai Centrului de instruire; preşedinţii Consiliilor electorale de circumscripţie electorală din regiunile Rustavi și Gardabani.
Aspecte generale
Georgia face parte din categoria statelor în care organizarea și desfășurarea alegerilor este asigurată de un sistem de organe independente (administrația electorală), create în vederea asigurării exercitării acestor atribuții, în virtutea mandatului său prevăzut de Constituție și de Codul electoral.
Comisia Electorală Centrală (CEC) este organul electoral ierarhic superior, alcătuit din 12 membri dintre care: 5 membri sunt numiți de Parlamentul Georgiei, la propunerea Președintelui, iar 7 membri sunt desemnați de partidele politice care beneficiază de finanțare de la bugetul de stat. Mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale este de 5 ani.
Comisia Electorală Centrală este asistată de un aparat de specialitate (secretariat), care, prin suportul legal, organizațional și tehnic, contribuie la organizarea alegerilor în Georgia.
Consiliile electorale sunt organe electorale constituite la nivel de circumscripții electorale, subordonate Comisie Electorale Centrale, cu statut permanent. Cele 73 de consilii sunt alcătuite din 13 membri dintre care: 5 membri numiți de CEC și au statut permanent, 7 membri sunt desemnați de partidele politice calificate în perioada electorală, iar un membru este desemnat de CEC pentru aceeaşi perioadă.
Consiliile electorale constituie birourile electorale ale secțiilor de votare (3700-3800 birouri), organe electorale inferioare, cu statut temporar, constituite din 13 membri, dintre care: 6 membri aleși de consiliile electorale și 7 membri desemnați de partidele politice calificate.
Centrul de Instruire a Comisiei Electorale Centrale - instituție independentă, care activează din 2010 în temeiul Codului Electoral al Georgiei şi realizează activități de instruire, informare şi educație civică a actorilor electorali.
Cea de-a doua verigă în structura organelor electorale din Georgia - consiliile electorale, datorită caracterului său permanent, asigură reprezentarea autorității electorale în teritoriu. Cei 5 membri permanenți sunt aleși de CEC în baza criteriilor de competentă și experiență. Consiliile electorale, în afara atribuției sale de organizare și desfășurare a alegerilor la nivel de circumscripție, sunt responsabile de organizarea:
- activităţilor de instruire - membrii permanenţi din cadrul consiliilor electorale sunt formatori, care desfăşoară seminare de instruire pentru fincţionarii electorali din birourile electorale conform metodologiei Centrului de Instruire.
- activităţilor de informare - membrii consiliilor electorale informează cetăţenii despre drepturile lor electorale, despre procedurile electorale, identificând necesităţile alegătorilor şi informînd despre aceasta Comisia Electorală Centrală
- activităţilor de educaţie civică - membrii consiliilor electorale participă la implementarea diferitor proiecte menite să promoveze cultura electorală, în special în rândul tinerilor, prin organizarea de lecţii publice, simularea alegerilor, etc.
Prin prisma beneficiilor aduse procesului de instruire și organizării activităților de informare și educație civică, existența consiliilor electorale permanente constituie un garant al calității, continuității și durabilității, o resursă informațională care își merită investiția.
Certificarea obligatorie a funcționarilor electorali
Din 2012, Centrul de instruire georgian realizează certificarea în domeniul electoral. Această procedură presupune parcurgerea unui test de verificare a cunoștințelor (test la calculator) referitor la prevederile Constituției Georgiei, proceduri electorale, dar şi logică. Candidatul care răspunde corect la 24 întrebări din 30, devine deținător a unui certificat emis de Centrul de Instruire cu o valabilitate de 5 ani.
Menționăm că, în Georgia, deținerea unui astfel de certificat este obligatorie pentru funcționarii electorali din cadrul consiliilor electorale de circumscripție electorală. În opinia colegilor georgieni, certificarea funcționarilor electorali reprezintă o garanție minimă a pregătirii pe care o deține funcționarul electoral, deoarece pentru a susține testul, candidatul parcurge toată informația teoretică care vizează domeniul electoral.
Activități de educație civică. „Școala de dezvoltare electorală”
Centrul de Instruire din Georgia este remarcat prin faptul că în afară de activitățile de instruire ale actorilor electorali, realizează un șir de proiecte/evenimente de informare şi educație civică a alegătorilor.
Delegația CICDE a fost, în special, interesată de unul din proiectele de educație civică implementate în 2016 şi anume: Școlile electorale (Electoral Development Schools) pentru tinerii cu vârstă cuprinsă între 18 şi 25 ani (aproximativ 680 tineri) pe o perioadă de 10 zile. Acest proiect pilot a fost implementat cu suportul Consiliului Europei şi a Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale (IFES).
Importanţa desfăşurării acestui proiect constă în educaţia electorală a tinerilor participanţi la această activitate, sporirea interesului faţă de procedurile electorale şi pregătirea acestor tineri pentru a deveni funcţionari electorali.
Colaborarea dintre Parlament și autoritățile electorale
În cadrul unei întrevederi a delegației Republicii Moldova cu deputatul Parlamentului Georgian[2], dna Nino Goguadze, a fost abordat subiectul colaborării autorităților electorale cu legislativul georgian.
Menționăm că Parlamentul georgian susține acele propuneri de îmbunătățire a cadrului legal formulate de Comisia Electorală Centrală, care ulterior sunt transpuse în modificări la Codul electoral. Colaborarea dintre cele două instituții asigură aplicarea unui cadru legal electoral, care să corespundă necesităților și realităților georgiene.
Concluzii
Experiența Georgiei în domeniile care au reprezentat interes pentru vizita de studiu va servi drept temei pentru realizarea următorilor pași:
1. Înaintarea următoarelor propuneri pentru modificarea legislației electorale din Republica Moldova:
a) Crearea reprezentanțelor regionale ale CEC/CICDE, în cadrul cărora să activeze 3 membri permanenți;
b) Inroducerea certificării obligatorii a funcţionarilor electorali care vor activa în calitate de membri ai Consiliilor electorale de circumscripţie electorală.
2. Desfăşurarea proiectelor de educaţie civică similare „Școlilor de dezvoltare electorală” din Georgia, care să fie adaptate la necesităţile tinerilor din Republica Moldova.
Vizita de studiu a fost organizată în cadrul Programului de cooperare programatică pentru Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus, proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Consiliul Europei.
[1] http://cesko.ge/eng/list/show/110765-moldovas-delegatsia-tseskoshi
[2] http://www.parliament.ge/en/saparlamento-saqmianoba/komitetebi/sagareo-urtiertobata-komiteti-147/sagareo-komitetis-axali-ambebi/nino-goguadze-moldovis-delegacias-shexvda.page
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md