O delegație a Comisiei Electorale Centrale, din care au făcut parte dl dr. Iurie Ciocan, membrul CEC, și dna Rodica Sîrbu, șef al Direcției comunicare, relații publice și mass-media, s-a deplasat la Kiev, Ucraina, pentru participare la conferința regională ”Reprezentarea politică a femeilor în țările Parteneriatului Estic – studiu regional și schimb de experiență”. Evenimentul s-a desfășurat la 1 decembrie 2016, fiind organizat de Consiliul Europei în parteneriat cu Comisia pentru Drepturile Omului, Minorități Naționale și Relații Interetnice a Parlamentului Ucrainei.
În cadrul conferinței, reprezentanții statelor beneficiare (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) au discutat despre situația curentă privind participarea femeilor în viața publică și politică, dar și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru asigurarea egalității de șanse între candidații femei și bărbați la alegerile parlamentare și locale. La fel, au analizat bunele practici, barierele/provocările ce țin de reprezentarea egală a femeilor și bărbaților și eventualele soluțiile.
De asemenea, în cadrul conferinței a fost dezbătut studiul regional privind reprezentarea politică a femeilor în țările Parteneriatului Estic. Concluzia generală este că țările din cadrul Parteneriatului Estic au realizat progrese instituționale și legislative substanțiale. Studiul arată că femeile dețin mai puțin de 20% din mandate în parlamentele din toate țările, cu excepția Belarusului unde 30% mandate sunt ocupate de femei. Stereotipurile privind rolul femeilor în societate sunt printre obstacolele majore în calea reprezentării politice a femeilor în toate țările analizate. Studiul conține o serie de recomandări specifice fiecărei țări, precum și partidelor politice, guvernelor și parlamentelor. Studiul poate fi accesat la această adresă: http://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=09000016806c3fa5.
În cadrul conferinței, dr. Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale, a vorbit despre realizările Comisiei în domeniul asigurării șanselor egale pentru femei și bărbați și despre realizarea auditului de gen nu doar în cadrul organelor electorale, dar și la nivelul autorităților administrației publice centrale și locale. „Acest lucru ne-a permis să elaboram și să implementăm un plan de acțiuni în domeniu al cărui scop este să încurajăm participarea femeilor în procesul de luare a deciziilor”.
De asemenea, dr. Iurie Ciocan a menționat că odată cu adoptarea de către Parlament a cotei de gen de 40% pe listele de candidați, CEC-ului îi revine sarcina de a solicita partidelor respectarea prevederilor legale, iar pentru aceasta vor fi implementate mai multe activități de informare și instruire. Totodată, a vorbit participanților despre Asociația Internațională a Femeilor din Managementul Electoral, lansată recent la inițiativa Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral și Comisia Electorală Centrală. Scopul acesteia este mobilizarea instituțiilor de management electoral din țările membre pentru a trasa și implementa angajamente reale în domeniul egalității de gen și a promova principiul șanselor egale între bărbați și femei de accedere la toate nivelurile de luare a deciziilor în viața politică, economică și publică.
Evenimentul s-a axat pe concluziile conferinței regionale ”Participarea femeilor în viața publică și politică din țările Parteneriatului Estic” care a avut loc la Chișinău în decembrie 2013 și își propune să contribuie la implementarea obiectivelor nr. 1 și nr. 4 din Strategia privind egalitatea de gen a Consiliului Europei pentru anii 2014-2017 – ”Combaterea stereotipurilor de gen și sexism” și ”Realizarea unei participări echilibrate a femeilor și a bărbaților în procesul de luare a deciziilor politice și publice”.
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md