În perioada 16-17 februarie 2016, Comisia Electorală Centrală a Georgiei a organizat în colaborare cu Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES) și Centrul Internațional pentru Studii parlamentare (ICPS) сea de-a 6-a Reuniune anuală a autorităților de management electoral al cărei generic din acest an a fost ”Integritatea electorală”. Evenimentul a avut loc la stațiunea Lopota Lake Resort, regiunea Kakheti din Georgia. Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a fost reprezentată de dl Alexandru Berlinschii, șef-adjunct al Direcției management alegeri și dl Cornel Pasat, șef-adjunct al Direcției comunicare, relații publice și mass-media.
Evenimentul a fost organizat în contextul Protocolului participanţilor la prima reuniune a reprezentanţilor instituţiilor electorale, organizată la Sighnaghi, Georgia, în perioada 9-11 februarie 2011 și a avut un număr impresionant de participanți (cca. 110) de pe cinci continente. Aceștia au reprezentat 19 organisme de management electoral (Georgia, Republica Moldova, Albania, Armenia, Republica Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, India, Israel, Iordania, Letonia, Lituania, Mexic, Namibia, România, Slovenia, Coreea de Sud, Ucraina), precum și 16 organizații internaționale implicate în procesul electoral: Asociația Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), Consiliul Europei (CoE), Comisia de la Veneția, Delian Proiect - Canada, Delegația Uniunii Europene în Georgia, Centrul Internațional pentru Studii parlamentare (ICPS), Centrul Internațional pentru psihologia electorală (ICEP), Fundația Internaţională pentru Sisteme Electorale (IFES), Institutul Internaţional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA), Institutul Republican Internaţional (IRI), Institutul Național Democratic (NDI), Institutul Olandez pentru Multipartid și Democrație (NIMD), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și drepturile Omului (OSCE / BIDDO), Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD), Agenția Statelor Unite pentru dezvoltare Internațională (USAID).
Scopul reuniunii a fost de a oferi posibilitatea practicienilor și experților electorali care provin din diferite medii/contexte electorale să realizeze schimb de experiență și bune practici privind structura, provocările și mecanismele de asigurare a integrității electorale, în vederea perfecționării acestui proces în țările lor.
Conferința a avut 3 sesiuni de lucru, compuse din prezentări, fiecare finalizîndu-se cu o rundă de întrebări/răspunsuri. Alocuțiunile au relevat componentele de bază ale integrității electorale, importanța acesteia, precum și factorii care o influențează. De asemenea, au fost dezbătute modalitățile de soluționare a lacunelor existente în procesul electoral, precum instrumentele pentru perfecționarea mediului electoral. Reuniunea a oferit o platformă largă pentru discutarea modalităților de descurajare a fraudei electorale și de protejare a integrității electorale. Eveimentul, a constituit un bun prilej pentru dezvoltarea comunicării și stabilirea de relații avantajoase între diferite instituții electorale din regiune.
Conferința a fost deschisă de dna Tamar Zhvania, președintele Comisiei Electorale Centrale a Georgiei, dl Matt Gokhool, director executiv al ICPS și dl Bill Sweeney, președinte și director general executiv al IFES. Președintele IFES a remarcat cei aproximativ 30 de ani de experiență ai IFES în consolidarea eficacității autorităților de management electoral, inclusiv în asigurarea integrității proceselor electorale. De asemenea, dumnealui a apreciat eforturile substanțiale ale CEC Georgia pentru ”dezvoltarea și utilizarea mecanismelor în vederea asigurării unui ciclu electoral cuprinzător și transparent”. Prin intermediul asistenței de specialitate și utilizarea cadrului conceptual al IFES, care face deosebire între manipulare, fraudă și malpraxis, CEC Georgia a elaborat un plan de management al integrității electorale aflat în prezent la etapa finală de lucru. Doamna Zhvania a descris procesul de pregătire a planului, inclusiv rolul IFES, menționînd că: ”Activitățile realizate pentru susținerea integrității electorale face autoritatea electorală mai puternică”. Procesul a început cu desfășurarea unei evaluări a integrității electorale în cadrul celor 16 categorii de activități ale ciclului electoral. Raportul detaliat al IFES a oferit un fundament pentru dezvoltarea planului, incluzînd strategii de reducere a riscurilor și alte instrumente pentru oferirea unei imagini cuprinzătoare asupra procesului electoral și problemelor existente. Această metodologie anterior a fost utilizată și în alte state.
Integritatea electorală reprezintă un element fundamental pentru organizarea unor procese electorale democratice. Cu toate că definirea conceptului de integritate electorală a variat pe parcursul conferinței, în cadrul diferitor prezentări au fost identificate aceleași elemente cheie: asigurarea egalității între cetățeni; incluziunea persoanelor atît ca alegători, cît și candidați; consolidarea unui cadru legislativ care ar susține sufragiul universal (atît la nivel de proiectare, cît și aplicare) și acumularea unei practici de organizare a unor alegeri credibile în acest cadru.
Reprezentanții organizațiilor internaționale și ONG-lor și-au adus aportul la discuții, prin evidențierea aspectelor transversale ale integrității electorale, cum ar fi incluziunea, migrația, securitatea, leadership-ul organizațional și tehnologiile. Conducătorii autorităților electorale și experții electorali din Albania, Georgia, Ungaria, India, Letonia, Lituania, Mexic, și Namibia au prezentat exemple specifice fiecărei țări privind mecanismele utilizate de autoritățile electorale și alți actori implicați pentru asigurarea integrității procesului electoral, inclusiv: consolidarea capacității interne; planificarea strategică și operațională; consultări periodice cu părțile interesate; mobilizarea alegătorilor și utilizarea instrumentelor tehnologice la diverse etape ale ciclului electoral.
Vorbitorii și participanții la eveniment, au menționat următoarele elemente, ca fiind importante pentru asigurarea integrității electorale:
În relație directă cu absența sau existența elementelor expuse mai sus se poziționează încrederea publicului față de instituțiile de stat și alți cetățeni, precum și percepția existenței legitimității. Aceste două principii, de asemenea au fost identificate drept factori importanți pentru garantarea integrității electorale. Totodată, a fost subliniat faptul că integritatea alegerilor este legată nu doar de perceperea legitimității, dar este adesea dependentă de securitatea personală și invers proporțională cu represiunile din partea guvernării.
Practic toți vorbitorii au fost de acord că chiar dacă acțiunile autorităților de management electoral reprezintă ingredientul esențial în asigurarea integrității electorale, acestea nu pot lucra izolat, un rol important în realizarea acestui obiectiv revenind partidelor politice, cetățenilor, observatorilor, mass-media și altor actori interesați.
În paralel cu lucrările conferinței a avut loc şi o expoziţie internaţională ale celor mai avansate tehnologii şi echipamente utilizate în procesul electoral pentru asigurarea securității, libertății, transparenței și corectitudinii acestuia, caracteristici intrinsece ale integrității alegerilor. La expoziţie au participat companii, precum: Innovatrics, Emperor Technology, Smartmatic, A. Daga Group, Scytl.
Concluzii
La finalul conferinței participanții au remarcat manifestarea unui interes tot mai sporit pentru subiectul integrității electorale atît la nivel național, cît și din partea comunității internaționale. Concluzia formulată a fost că din moment ce alegerile sunt fundamentale pentru orice democrație, consolidarea integrității electorale perpetuează o guvernare democratică și încrederea publicului din întreaga lume în alegeri. În esența sa, integritatea electorală înseamnă protecția fundamentală a dreptului alegătorilor de a participa în alegeri și de a-și alege conducătorii. Următoarele puncte, deși nu reprezintă o listă exhaustivă, reflectă lecțiile împărtășite de către participanți pe parcursul reuniunii de două zile:
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md