Prima Conferință regională privind asigurarea egalității de gen în procesul electoral (Tbilisi, Georgia, 25-26 noiembrie 2015)
În perioada 25-26 noiembrie 2015, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a organizat, în colaborare cu Comisia Electorală Centrală a Georgiei, prima Conferință regională privind egalitatea de gen în procesul electoral. Evenimentul a avut loc la Tbilisi, Georgia, iar genericul ediției din acest an a conferinței a fost "Egalitatea de gen în procesul electoral". Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a fost reprezentată de dl Vitalie Modrîngă, membru al CEC și dna Rodica Sîrbu, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media.
Scopul evenimentului a constat în realizarea unui schimb de informații și experiențe în domeniul asigurării egalității de șanse pentru femei și bărbați în procesul electoral, la diverse etape ale acestuia, precum și preluarea de bune practici în domeniu.
Lucrările conferinței s-au axat, în special, pe patru probleme principale:
-
Egalitatea de gen în alegeri: standarde și recomandări internaționale;
-
Egalitatea de gen: procese electorale și sisteme electorale;
-
Egalitatea de gen: partidele politice;
-
Egalitatea de gen și procesul electoral: cele mai bune practici.
Evenimentul a reunit peste 50 de participanți, inclusiv reprezentanți ai organelor de management electoral din Georgia, Republica Moldova, Republica Azerbaidjan, Ucraina, precum și ai unor instituții internaționale implicate în procesul electoral ca: Delegația Uniunii Europene, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa/Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale, Institutul Național Democratic și Institutul Republican Internațional.
Conferința a fost deschisă de dna Tamar Zhvania, președintele Comisiei Electorale Centrale a Georgiei și dna Khatuna Totladze, viceministru al afacerilor externe al Georgiei, urmate de dl Cristian Urse, șef al Oficiului Consiliului Europei în Georgia, dna Herdís Thorgeirsdóttir, vicepreședinte al Comisiei de la Veneția, președintele Asociației Europene a Femeilor și dl Shombi Sharp, șef-adjunct al Reprezentanței PNUD în Georgia.
Timp de două zile, cît au durat lucrările conferinței, participanții au subliniat importanța implementării standardelor internaționale existente ce vizează participarea femeilor în procesul electoral. Următoarele documente internaționale au servit ca referințe de bază, ele fiind apreciate drept cele mai relevante în domeniul egalității de gen:
-
Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (1950) și Protocolul nr.12 (2000);
-
Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, 1966;
-
Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva Femei 1979;
-
Documentul de la Moscova (1991);
-
Declarația Consiliului Europei privind egalitatea între femei și bărbați (1997);
-
Recomandarea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind participarea echilibrată a femeilor și bărbaților în politică și în procesul de luare a deciziilor (2003);
-
Strategia Consiliului Europei privind egalitatea de gen 2014-2017;
-
Liniile directoare privind reglementarea activității partidelor politice (2010).
Participanții la eveniment au subliniat necesitatea unei abordări complexe a subiectului participării femeilor în viața politică per ansamblu și au punctat factorii sociali, economici, culturali și politici care pot facilita sau împiedica accesul femeilor în procesul decizional. În opinia vorbitorilor, reprezentarea scăzută a femeilor în procesul electoral, îndeosebi în organele electorale, se explică prin menținerea și dezvoltarea în societate a stereotipurilor de gen, prezența redusă a femeilor în mass-media, dar și violența împotriva femeilor. De asemenea, a fost remarcat faptul că se impune o voință politică puternică și un suport larg pentru a implementa reformele în domeniu. Participanții au susținut necesitatea revizuirii și ajustării cadrului legislativ specific fiecărei țări în parte și întreprinderea unor măsuri ce ar conduce la îmbunătățirea reprezentării femeilor în procesele electorale. Pentru aceasta, au fost propuse unele soluții concrete ce ar putea influența pozitiv promovarea egalității de gen în procesul electoral:
-
aplicarea măsurilor speciale (cota de participare), în conformitate cu standardele internaționale;
-
implicarea femeilor în viața politică, îndeosebi în cadrul partidelor politice;
-
asigurarea transparenței și accesul la dezbateri publice.
La finalul Conferinței participanții au concluzionat că cea mai mare provocare pentru țările participante constă în revizuirea sistemelor electorale din perspectiva participării femeilor în viața politică, precum și recomandarea de stabilire a cotei obligatorii/voluntare de gen pe listele de candidați, de cel puțin 40%, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei.
Recomandări au fost făcute și pentru partidele politice. Acestea ar trebui să încurajeze participarea activă a femeilor, inclusiv prin crearea asociațiilor de femei și să identifice mecanisme echilibrate de promovare a femeilor pe liste de candidați la diverse funcții eligibile.
Alte recomandări pentru organele de management electoral, mass-media și alți subiecți electorali:
-
asigurarea transparenței în utilizarea fondurilor publice care vizează consolidarea egalității de gen;
-
creșterea gradului de conștientizare a rolului femeilor în politică prin intermediul mass-media, asigurînd o acoperire echitabilă a femeilor în mass-media;
-
promovarea aplicării eficiente și a mecanismelor de monitorizare cu privire la cotele de gen;
-
promovarea bunelor practici și aplicarea măsurilor în rîndul organelor electorale de conducere pentru a asigura egalitatea de gen, inclusiv la nivel de conducere;
-
stabilirea unui parteneriat cu organizațiile internaționale și societatea civilă națională interesate de domeniul electoral și încurajarea acestora să monitorizeze în permanență și să raporteze cu privire la participarea femeilor în procesul electoral.
Participanții au luat act cu mare interes de Planul strategic al Comisiei Electorale Centrale din Georgia, în special de partea ce ține de îmbunătățirea reprezentării femeilor în activitatea electorală. De asemenea, a fost susținută ideea creării unei asociații internaționale de femei din rîndul organelor de management electoral, inițiativă lansată de dna Natalia Iuraș, directoarea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral de pe lîngă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.