Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a dat curs invitaţiei Comisiei Electorale Centrale a Republicii Azerbaidjan de a monitoriza alegerile în Parlamentul Republicii Azerbaidjan (Milli Majlis), care s-au desfășurat la 1 noiembrie 2015.
Din delegaţie au făcut parte membrul Comisiei Electorale Centrale, dl Vasile Gafton, și șefa Direcției analiză și documentare, dna Cristina Angheli, care au avut statut de observatori internaționali.
Pe parcursul celor două zile, în care s-a aflat în Azerbaidjan, delegația a avut mai multe întrevederi cu reprezentanții autorității electorale, în special cu președintele Comisiei Electorale Centrale, dl Mazahir Panahov.
În ajunul alegerilor, la sediul instituției s-a organizat o întrevedere a conducerii CEC a Republicii Azerbaidjan cu reprezentanții autorităților electorale din alte țări. Preşedintele a făcut o scurtă prezentare a principalelor aspecte ce ţin de organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, a vorbit despre specificul campaniei electorale a scrutinului din acest an. În cadrul prezentării a subliniat importanța organizării unor alegeri libere și corecte, în corespundere cu Constituția și Codul electoral al Republicii Azerbaidjan, în acest sens a spus că au fost asigurate toate condițiile pentru înregistrarea candidaților și desfășurarea în mod liber a campaniei electorale.
Pentru cele 125 de mandate de deputat din Milli Majlis au pretins 769 de candidați, aproximativ jumătate dintre aceștia fiind desemnați de 15 partide politice, inclusiv de blocul „Azadlig-2015”, constituit din 7 formațiuni politice. În cursa electorală au fost înregistrați 330 candidați independenți. Comisiile electorale de circumscripție au obligația ca în termen de 5 zile de la prezentarea documentelor să înregistreze toți candidații.
Președintele a menționat atenția acordată instruirii persoanelor implicate în organizarea alegerilor. Pentru aceste persoane, îndeosebi pentru funcționarii electorali și operatorii din cadrul secțiilor de votare, au fost organizate seminare și cursuri de instruire.
În scopul transparentizării procesului de votare, în 1000 de secții de votare au fost instalate camere web care au asigurat supravegherea video on-line.
Comisia Electorală Centrală a Republicii Azerbaidjan este responsabilă de ţinerea listei electorale unice, în conformitate cu cerinţele Codului electoral. Lista electorală unică se actualizează anual, pînă la data de 30 mai, de către consiliile electorale de circumscripție. În cazul organizării alegerilor, lista electorală se actualizează şi se prezintă Comisiei Electorale Centrale a Republicii Azerbaidjan cu 25 de zile înainte de ziua scrutinului.
Pentru monitorizarea alegerilor din 1 noiembrie 2015, au fost acreditați 503 observatori internaționali și cca. 66000 de observatori naționali. Observatorii internaționali au reprezentat mai mult de 40 de organizații internaționale, inclusiv APCE, Comunitatea Statelor Independente, Consiliul de cooperare al statelor vorbitoare de limbi turcice, Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică: GUAM, Organizația de Cooperare Islamică, Adunările Parlamentare ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră și ale Consiliului turcic, precum și alte 27 de organizații.
Conform informațiilor prezentate de Comisia Electorală Centrală din Republica Azerbaidjan, votarea a început în toate secțiile de votare la ora 08:00 și s-a încheiat la 19:00. La alegerile în Milli Majlis au participat 2 897 188 din numărul total de 5 198 658 de alegători, rata de participare fiind de 55,7%. Aceste cifre indică o creștere cu aproximativ 6% a numărului de alegători comparativ cu alegerile parlamentare precedente.
În total au fost deschise 5 547 secții de votare, dintre care 5 145 au statut permanent.
Pe parcursul zilei de 1 noiembrie 2015, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au monitorizat procesul de votare în 5 secţii de votare din orașul Baku, asistînd la deschiderea unei secţii de votare, desfăşurarea votării şi activităţile conexe (prezența mass-media, monitorizarea alegerilor, informarea alegătorilor, monitorizarea video on-line etc.), precum şi la închiderea secţiei de votare. În toate secţiile vizitate votarea a decurs fără incidente. Majoritatea alegătorilor se prezentau la vot avînd asupra lor invitația la votare, care conține informații utile despre ziua alegerilor, adresa secției de votare, precum și despre prezența alegătorului în lista electorală.
La intrarea în secția de votare, alegătorului i se aplică pe degetul mare de la mîna stîngă un lichid cu particule speciale care, la o ulterioară verificare cu lanterna ultravioletă, arată dacă alegătorul a votat deja. Astfel, în scopul evitării dublei votări, un membru al biroului este desemnat să stea la intrarea în incinta secţiei de votare și să verifice cu ajutorul lanternei dacă alegătorul a mai votat sau nu. Dacă sub acțiunea razelor ultraviolete pe deget se revelează urme de particule fluorescente, înseamnă că respectiva persoană a votat şi nu îi mai este permis să mai voteze o dată. Despre acest lucru președintele biroului electoral al secției de votare anunță imediat Comisia Electorală Centrală.
În toate secţiile de votare vizitate erau afişate materiale informative pentru alegători: postere, pliante, anunţuri cu procedurile de votare, acestea dispuneau de un număr suficient de cabine și urne de vot, aveau și un generator de curent electric. Delegației i-a fost oferită posibilitatea să vadă cererile recepționate de biroul electoral din partea persoanelor care au solicitat să voteze la domiciliu, precum şi urna mobilă sigilată şi pregătită pentru solicitanţi.
În cadrul monitorizării alegerilor în secțiile de votare vizitate, delegația a constatat buna pregătire a membrilor birourilor electorale și cunoașterea legislației, ei demonstrînd o mare responsabilitate față de obligaţiile ce le reveneau. În toate secţiile vizitate membrilor delegației le-a fost verificată calitatea de observatori şi datele despre ei au fost trecute într-un registru special.
În concluzie, vizita delegaţiei noastre a consolidat relaţiile dintre autorităţile electorale ale Republicii Moldova şi Republicii Azerbaidjan, iar schimbul de experienţă a fost unul util, luînd în considerare necesitatea îmbunătăţirii permanente a cadrului legal în acest domeniu.
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md