Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Statul garantează exprimarea voinţei libere a cetăţenilor prin apărarea principiilor democratice şi a normelor dreptului electoral.
Raport asupra desfăşurării în teritoriu a seminarelor de instruire pentru autorităţile publice locale cu privire la întocmirea şi actualizarea listelor electorale
La 2 februarie 2017, au fost marcați 12 ani de la instituirea Zilei Internaționale a Alegerilor. Inițiativa de a stabili o Zi mondială a alegerilor a fost lansată la Conferința Globală a Oficialilor Electorali în septembrie 2005 în Ungaria. Delegații autorităților electorale din lume au desemnat prima zi de joi din luna februarie ca Zi Internațională a Alegerilor datorită faptului că majoritatea acordurilor internaționale în domeniu au fost semnate în prima decadă a acestei luni.
Conferința „Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat” s-a desfășurat la Chișinău în zilele de 16-17 februarie 2017, fiind organizată de către Comisia Electorală Centrală cu suportul Consiliului Europei.
La 4 februarie 2016, au fost marcați 11 ani de la instituirea Zilei Internaționale a Alegerilor. Inițiativa de a stabili o Zi mondială a alegerilor a fost lansată la Conferința Globală a Oficialilor Electorali în septembrie 2005 în Ungaria. Delegații autorităților electorale din lume au desemnat prima zi de joi din luna februarie ca Zi Internațională a Alegerilor datorită faptului că majoritatea acordurilor internaționale în domeniu au fost semnate în prima decadă a acestei luni.
Anual, în prima decadă a lunii februarie, în țările cu formă democratică de guvernare este marcată Ziua Internațională a Alegerilor. La data de 5 februarie 2015 a avut loc cea de-a X-a ediție a evenimentului.Comisia Electorală Centrală a consemnat Ziua Internațională a Alegerilor anul acesta pentru a opta oară prin organizarea unui șir de acțiuni avînd ca scop lărgirea cunoștințelor tinerilor despre domeniul electoral și informarea alegătorilor privind importanța alegerilor.
Ziua Internaţională a Alegerilor a fost marcată de Comisia Electorală Centrală la 6 februarie 2014, pentru al şaptelea an consecutiv. Cu această ocazie, în perioada 3-7 februarie curent, CEC a desfăşurat o serie de activităţi, ce au avut ca scop să atragă atenţia tinerilor asupra importanţei organizării şi desfăşurării unor alegeri democratice, a-i face pe elevi să înţeleagă şi să conştientizeze care este rolul lor în realizarea acestui obiectiv şi să-i familiarizeze cu principalele aspecte ale procesului electoral.
Începînd cu anul 2006 Comisia Electorală Cen¬trală organizează anual acţiunea „Ziua tînărului alegător”. Prin¬tre obiectivele principale urmărite se numără atragerea tinerilor la viaţa publică, conştientizarea necesită¬ţii participării la alegeri, cultivarea senti¬mentului de responsabilitate personală pentru situ¬aţia din ţară.
Comisia Electorală Centrală a marcat la 21 noiembrie 2012 cea de-a 15-a aniversare a activităţii sale ca autoritate cu statut permanent. În aceşti ani Comisia a realizat un salt enorm, de la o instituţie cu un număr modest de personal şi cu atribuţii doar de organizare a alegerilor pînă la un organ de stat constituit pentru realizarea politicii electorale, organizarea şi desfăşurarea alegerilor, fiindu-i încredinţate inclusiv sarcini de educare electorală, instruire a funcţionarilor electorali şi menţinere a Registrului de stat al alegătorilor. Direcţiile de activitate ale Comisiei sunt prevăzute în planurile ei de lucru anuale, iar din anul 2012 activitatea se realizează în baza unui plan strategic pe anii 2012-2015 ce cuprinde obiective strategice, activităţi generale şi acţiuni concrete de îndeplinit.
Instruirea persoanelor, care activează în cadrul autorităţilor publice locale (APL), responsabile de întocmirea, actualizarea şi transmiterea listelor electorale de bază reprezintă o componentă importantă a eforturilor întreprinse de Comisia Electorală Centrală (CEC) în vederea sporirii calităţii acestor liste. În prezent, datele cuprinse în listele electorale servesc ca sursă pentru completarea bazei de date ce va constitui Registrul de stat al alegătorilor, la această etapă el fiind un instrument de colectare, stocare şi prelucrare a informaţiei din liste, date care trebuie să fie exacte şi complete.
La 7 februarie 2013 Comisia Electorală Centrală a marcat Ziua Internațională a Alegerilor. Cu acest prilej CEC a organizat, pentru a șasea oară, un şir de activităţi care au avut scopul să atragă atenţia cetăţenilor asupra importanţei alegerilor democratice.
Calitatea listelor electorale rămîne a fi una dintre preocupările principale ale Comisiei Electorale Centrale, în ultimul timp fiind întreprinse o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea mecanismului de actualizare a acestora. Problema referitoare la exactitatea listelor electorale se află în strînsă legătură cu implementarea Concepţiei Sistemului informaţional automatizat de stat “Alegeri”