Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Statul garantează exprimarea voinţei libere a cetăţenilor prin apărarea principiilor democratice şi a normelor dreptului electoral.
Radiografia alegerilor directe ale Președintelui Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, discutată în cadrul unei mese rotunde
Publicat: 26.01.2017
Chișinău, CEC – La 26 ianuarie 2017 membrii Comisiei Electorale Centrale au participat la o masă rotundă cu tema ”Radiografia și evaluarea alegerilor directe ale Președintelui Republicii Moldova din 30 octombrie 2016. Concluzii post-electorale”, organizată de Asociația obștească ”Promo-LEX”. În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele constatări din Raportul final al Misiunii de Observare a Alegerilor desfășurate de asociație la aceste prezidențiale.
Președintele CEC, Alina Russu, a subliniat importanța monitorizării alegerilor care are drept scop creșterea integrității și încrederii publicului în procesul electoral. ”Societatea civilă este unul din actorii cheie care influențează conținutul dezbaterilor publice atît despre politica internă, cît și despre politica externă într-un stat și aici CEC nu este o excepție. Societatea civilă influențează activitatea curentă a Comisiei și, sigur că, influențează deciziile care sunt luate de către autoritate”, a mai adăugat Alina Russu.
De asemenea, președintele CEC a menționat că deficiențele legislației electorale și legislației conexe, de asemenea deficiențele procedurilor electorale constatate în raportul final al misiunii de observare vor fi analizate minuțios. ”În perioada imediat următoare CEC va reveni la documentul cu amendamente la Codul electoral, în vederea completării și modificării acestuia în conformitate cu propunerile identificate în urma organizării alegerilor prezidențiale din 2016 și prin prisma recomandărilor din partea misiunilor de observare, dar și a altor părți interesate. Problemele și soluțiile identificate urmează să fie dezbătute și totalizate în cadrul unei conferințe de analiză post-electorală”.
Chișinău, CEC – În perioada 12-15 decembrie curent, se desfășoară seminare de instruire cu durata de o zi privind lucrul cu listele electorale pentru persoanele responsabile de prelucrarea datelor conținute în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) din cadrul organelor administrației publice locale de nivelul întîi. Seminarele sînt organizate de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral în colaborare cu Comisia Electorală Centrală.
Chişinău, CEC – Pe 4 decembrie 2017, Președintele CEC, Alina Russu, a participat la evenimentul Open Day Moldova, organizat la Strasbourg (Republica Franceză) de către Direcția generală pentru programe a Consiliului Europei (CoE) și Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lîngă CoE.
Chişinău, CEC - Astăzi, 7 decembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Comisia Electorală Centrală, a fost prezentat Ghidul: Prevenirea violenței împotriva femeilor în alegeri la care au participat reprezentanți ai autorităților statului, clasei politice, societății civile și altor instituții.
Chișinău, CEC - La 29 noiembrie 2017 a avut loc prima conferință cu genericul ”CICDE open talks: Democrația se învață – abordări inovative”, la care au participat peste 150 de tineri, studenți, elevi și profesori.
Pe 15 și 16 noiembrie, membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Șarban și Sergiu Gurduza și reprezentanți ai Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral au avut întîlniri cu (ex)funcționari electorali antrenați în organizarea și desfășurarea alegerilor în circumscripțiile electorale Cantemir și Hîncești.
Chișinău, CEC - La 20 octombrie 2017 vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Rodica Ciubotaru, a participat la o întîlnire cu studenții anului întîi ai facultății de drept a Universității de Stat din Moldova. La eveniment au venit aproximativ două sute de persoane.
Chișinău, CEC – Astăzi, 19 octombrie 2017, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), dna Alina Russu, a participat la seminarul ”Soluționarea contestațiilor în domeniul electoral”, organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă Comisia Electorală Centrală în colaborare cu Comisia Electorală Centrală, Institutul Național al Justiției, Comisia de la Veneția și Consiliul Europei.
Chișinău, CEC – Astăzi, 18 octombrie 2017, membrii și funcționarii din cadrul Comisiei Electorale Centrale s-au întâlnit cu Paul DeGregorio, expert electoral, ex-vicepreședinte al Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale. Expertul electoral a vorbit despre experiența sa în calitate de Membru și Președinte al Comisiei Federale de Asistență Electorală din SUA, despre integritatea sistemelor electorale și alte subiecte relevante.