La 4 decembrie 2015, Comisia Electorală Centrală a desfășurat ședința clubului de discuții electorale avînd ca temă: „Sporirea rolului societăţii civile în procesul electoral. Dezbaterea publică a proiectului Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice”, organizat în colaborare cu Asociația Promo-LEX.
La eveniment au participat reprezentanți ai partidelor politice, Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Curții de Conturi, Asociației Obștești ”Reprezentanța în Moldova a Institutului Național Democratic din SUA”, societății civile etc.
Subiectele propuse au vizat, în primul rînd, dezbaterea proiectului Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice, propunerile de modificare a acestuia, analiza noilor reglementări cu privire la finanțarea partidelor politice, adoptate de Parlament la 9 aprilie curent prin Legea nr.36 pentru modificarea și completarea unor acte legislative.
Formatul dezbaterilor și modalitatea de lucru a permis analiza punctuală a prevederilor proiectului de Regulament, iar participanții la eveniment și-au formulat opiniile, venind și cu propuneri de modificare și îmbunătățire a documentului.
În alocuțiunea sa, președintele Comisiei Electorale Centrale, dr. Iurie Ciocan, a vorbit despre condițiile și modul de susținere financiară a activității partidelor politice, modul de prezentare a rapoartelor financiare și controlul finanțării partidelor politice. În acest context, președintele CEC a menționat că regulamentul respectiv este o noutate pentru Republica Moldova și că ține de responsabilitatea CEC să fie elaborat, din moment ce partidele politice urmează să primească alocații financiare de la bugetul de stat, începînd cu 1 ianuarie 2016.
Domnul Pavel Postica, directorul Programului Monitorizare Procese Democratice din cadrul Asociației Pormo-LEX, a făcut referire la Studiul comparativ al legislației electorale din Belarus, Ucraina şi Republica Moldova, menționînd că organizațiile societăţii civile din Moldova au suficiente pîrghii de a se implica proactiv în procesul electoral, nu doar în perioada campaniilor electorale, dar şi în afara acestora.
Doamna Cornelia Călin, expert financiar din cadrul Asociației Promo-LEX, a menționat că Regulamentul propus de către CEC este unul racordat la legislația în vigoare privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, care la rîndul său corespunde standardelor internaționale și normelor Comisiei de la Veneția. Totodată, a specificat că acesta este un document exhaustiv, care necesită anumite modificări, dar care ulterior va aduce claritate în reglementarea finanțelor partidelor politice.
De asemenea, Asociația Promo-LEX a prezentat o expres-analiză prin care a venit cu propriile recomandări argumentate de modificare a proiectului Regulamentului.
În concluzie, dr. Iurie Ciocan, preşedintele CEC, a anunțat că în cadrul şedinţei Comisiei din 8 decembrie curent acest Regulament va fi supus dezbaterilor, iar pînă la sfîrşitul anului 2015, acesta să fie adoptat şi publicat în Monitorul Oficial. De asemenea, a mulţumit invitaţilor pentru participare şi schimb de opinii, menţionînd că acestea ar putea deriva în dezvoltarea unor proiecte de cooperare pe viitor.
Clubul de discuţii electorale reprezintă o platformă de discuţii neformale care are drept scop dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu diverse instituţii ce abordează problematici electorale.
Direcţia comunicare, relaţii publice şi mass-media
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md