Chișinău, CEC - În perioada 23-24 martie curent, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, în colaborare și cu suportul Consiliului Europei și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a organizat conferința post-electorală ”Alegeri parlamentare 2014: lecții învățate și pași de urmat”.
Conferința a avut drept scop analiza modului de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare din 2014, precum și identificarea posibilelor probleme în cadrul organizării alegerilor locale generale din acest an.
În cadrul evenimentului, președintele Comisiei Electorale Centrale, dr. Iurie Ciocan, a menționat despre inovațiile și realizările scrutinului parlamentar din 30 noiembrie 2014, avantajele existenței unui centru de instruire continuă în domeniul electoral, etc.
Șeful Departamentului Instituții Democratice și Buna Guvernare din cadrul Consiliului Europei, Alfonso Zardi, a remarcat importanța organizării și desfășurării unor alegeri libere și corecte pentru dezvoltarea și consolidarea proceselor democratice. Oficialul Consiliului Europei a subliniat că instituția pe care o reprezintă va susține în continuare Republica Moldova. Totodată, a observat că este nevoie de mai multe acțiuni de îmbunătățire a procesului electoral din Republica Moldova.
În discursul său Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a relevat posibilitatea anumitor carențe în organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare, însă din fiecare campanie electorală trebuie învățate anumite lecții.
La rîndul său, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Cujbă, a reiterat importanța exercitării dreptului de vot de către cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării și comunicarea eficientă și continuă cu ei.
Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a mulțumit tuturor factorilor implicați în buna organizare a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. De asemenea, vicepreședintele Parlamentului a apreciat organizarea acestei conferințe și a menționat că lecțiile învățate țin de corectitudinea în reflectarea în egală măsură a tuturor concurenților electorali în mass-media, suportul pentru instruirea funcționarilor electorali și utilizarea tehnologiilor în procesul electoral.
În cadrul conferinței, participanții au lucrat în grupuri de lucru, iar discuțiile s-au axat pe următoarele subiecte: rolul mass-media în perioada electorală, revizuirea cadrului legislativ în domeniu (finanțarea partidelor politice și a campaniei electorale, asigurarea respectării drepturilor omului și a egalității de șanse între bărbați și femei), utilizarea capacităților instituționale și a tehnologiilor informaționale în alegeri, precum și litigiile electorale.
Evenimentul a reunit experți naționali și internaționali ce au făcut parte din misiunile de observare a scrutinului parlamentar, judecători, persoane care au activat în cadrul organelor electorale, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, ai concurenților electorali, instituțiilor mass-media, ai societății civile și parteneri de dezvoltare ai Comisiei Electorale Centrale.
Mai multe imagini foto de la eveniment găsiți accesînd Galerie Foto.
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md