Chişinău, CEC - În data de 10 decembrie 2014, Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie, a organizat atelierul de lucru ”Corupţia şi politicul”.
Subiectele discutate au vizat finanţarea partidelor politice în Republica Moldova, utilizarea resurselor financiare şi administrative în campaniile electorale, dar şi recomandările Studiului Sistemului Naţional de Integritate cu privire la partidele politice. La eveniment în calitate de invitaţi au participat Cristina Ţărnă, director adjunct, Centrul Naţional Anticorupţie; Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT; Pavel Postică, şeful Efortului de Monitorizare, Promo-Lex; Sergiu Ostaf, directorul Centrului pentru Resurse şi Drepturile Omului; Lilia Caraşciuc, director executiv al Filialei ”Transparency - International Moldova”; reprezentanţi ai Centrului Naţional Anticorupţie, ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai Procuraturii Generale.
Dr. Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, a menţionat că adoptarea legii privind finanţarea partidelor politice este o necesitate pentru a combate fenomenul corupţiei, prezent, în special, în perioada campaniilor electorale. În opinia sa, legea va încuraja transparenţa, va promova competiţia sănătoasă şi va asigura echitatea şi egalitatea de şanse concurenţilor electorali. El a subliniat: „Concluzia la care am ajuns în cadrul grupurilor de lucru este că partidele nu întâmpină probleme la declararea cheltuielilor. Partidele întâmpină probleme la declararea veniturilor. Şi aici noi am atras mai multă atenţie la crearea unui suport care ar ajuta partidele să fie mult mai transparente la declararea veniturilor”.
La rîndul său, Igor Boţan, directorul-executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, susţine că nu există suficientă voinţă politică din partea actorilor politici de a adopta Legea privind finanţarea partidelor politice. Totodată, Igor Boţan este de părere că practicile de finanţare obscură a campaniilor electorale vor continua chiar dacă legea va fi aprobată.
Sergiu Ostaf, directorul Centrului pentru Resurse şi Drepturile Omului, a prezentat rezultatele monitorizării finanţelor partidelor politice în campania electorală din 2014, recomandînd suplimentar la proiectul de lege adoptat în prima lectură introducerea principiului de impozitare indirectă pentru veniturile şi cheltuielile nedeclarate, reversarea sarcinii de probaţie pentru legalitatea veniturilor şi cheltuielilor suspecte, cu sancţiuni în creştere şi în funcţie de cuantum.
În cadrul atelierului de lucru, Lilia Caraşciuc, directorul executiv al Transparency - International Moldova, a prezentat recomandările Studiului „Sistemul naţional de integritate cu privire la partidele politice”.
De asemenea, în cadrul discuţiilor, Ojog Ruslan, şeful Direcţiei analiză, planificare şi instruire a Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General al Poliţiei al Ministerului Afacerilor Interne, a vorbit despre sesizările despre coruperea alegătorilor şi deputaţilor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.
Atelierul de lucru ”Corupţia şi politicul” a fost organizat în cadrul celei de-a X-a ediţii a Conferinţei Naţionale Anticorupţie.
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md