Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Statul garantează exprimarea voinţei libere a cetăţenilor prin apărarea principiilor democratice şi a normelor dreptului electoral.
Directorul Centrului de Implementare a Reformelor Iurie Ciocan, cel care a condus comisia guvernamentală responsabilă de croirea circumscripțiilor electorale într-un interviu pentru Europa liberă explică deschiderea a trei circumscripții în diaspora spunând că dacă ar fi fost mai multe peste hotare, atunci în cele din interiorul ţării numărul alegatorilor arondați la o circumscripție ar fi depășit limita prevăzută în legislației care şi aşa nu a fost însă respectată.
O explicație a creșterii numărului de alegători din R. Moldova în ultimii ani este introducerea datelor despre populație în sistemul electronic lansat acum câțiva ani la Chișinău. Vladimir Șarban, membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC), explică într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL de ce în Registrul de Stat al Alegătorilor mai regăsim persoane decedate, de ce nu trebuie să facem legătura dintre datele de la recensământul populației și cel al alegătorilor și spune când ar putea fi eliminate problemele semnalate în cadrul scrutinelor din R. Moldova.
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu a vorbit despre cum decurg pregătirile pentru trecerea la votarea în baza sistemului electoral mixt, în baza căror principii vor fi constituite circumscripţiile electorale, dacă CEC va face o evaluare a situaţiilor de risc ce pot apărea în legătură cu modificarea sistemului electoral, cât vor costa alegerile parlamentare în baza noului sistem electoral, dar și alte aspecte importante.
Comisia de la Veneția a criticat proiectul puterii de la Chișinău de schimbare a sistemului de vot din Moldova, spunând că nu se bucură de „consens larg” și că sistemul propus provoacă „îngrijorări semnificative” privind riscul „influențării deputaților de către interesele de afaceri”. Iurie Ciocan, membru al CEC care a făcut parte din delegația moldoveană spune că autorităţile au promis că vor ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția.
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu a vorbit despre rapoartele financiare ale partidelor politice, finanțarea campaniilor electorale, preconizata schimbare a sistemului electoral, inițiativa șefului statului de a desfășura un referendum republican în septembrie, dar și despre un eventual referendum de demitere a Primarului general.