Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, dr.Ștefan Urîtu, a prezentat, în cadrul unui interviu, acordat Asociației Presei Independente, aspectele promovării egalității de gen în finanțarea partidelor politice, în contextul noului proiect de lege pentru modificarea legislației în vigoare de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale.
API: De ce Comisi Electorală Centrală a insistat să fie promovată egalitatea de gen prin finanţarea publică a partidelor politice?
Dr.Ștefan Urîtu:Subiectul egalității de șanse, problema genurilor (sau gender) nu este unul nou pe agenda Comisiei Electorale Centrale, nici în Republica Moldova și nici chiar în lume. Noi vedem legea privind finanțarea partidelor politice ca un instrument ce ne permite să aducem o anumită contribuție la soluționarea acestei probleme, utilizînd acest instrument. Dacă analizați proiectul de lege, vedeți cum acest instrument va lucra în practică. Cel puțin, în prezent, se pare că acesta va fi unul efectiv, macăr pentru partidele care doresc echitatea în societate și care își propun să obțină și o contribuție financiară din bugetul de stat, contra unei transparențe mai mari și a disciplinei financiare în cadrul partidului respectiv.
API: Cum credeţi, de ce în Republica Moldova nivelul de reprezentare a femeilor în parlament este sub media glabală, fiind circa 19 la sută?
Dr.Ștefan Urîtu:În primul rînd, nu mi se pare că nivelul reprezentării femeilor în Legislativul Republicii Moldova este unul inferior mediei globale, asta dacă ținem cont de erorile la prelucrarea datelor statistice. În al doilea rînd, trebuie să recunoaștem că nivelul de reprezentare a femeilor în parlametele lumii, inclusiv în țara noastră, este cu mult mai jos, decît ar trebui să fie sau decît ne-am fi dorit la acest moment. După mine, sunt mai multe cauze ce favorizează această situație, printre care tradiția, dependența financiară a femeii de voința bărbatului, nedorința femeilor de a se implica în politică (pentru că nu vor să schimbe "confortul" pe care îl au/un fel de conservatism/să nu fie mai rău/ne este bine și așa/politica este murdară). Tot aici, aș menționa și lipsa solidarității la femei (în Republica Moldova avem circa 52% femei și 48% bărbați), însă femeile, cu o mai mare afecțiune, votează pentru bărbați, pentru genul opus. Un motiv ar fi și altruismul, mai dezvoltat în cazul femeilor. Ar mai fi și alte cauze ce generează situația, doar că acestea încă n-au fost stabilite cu certitudine. Dacă eforturile de pînă acum, chiar și la nivel de ONU, nu s-au încununat cu succes, înseamnă ca ceva nu e bine...
API: Cine sau ce le împiedică pe femeile din ţara noastră să se implice mai activ în viaţa politică?
Dr.Ștefan Urîtu:Cred că sărăcia de rînd cu altele. Grija pentru copii, în țara noastră, este, tradițional, pusă pe seama femeii și, dacă bărbatul se implică în politică, atunci femeiii ii revine să îngrijească casa. Este chiar o vorba la noi: „Jupînul ține drumul, iar jupaneasa ține casa”. Poate că femeile au simțul acesta de proprietar mai dezvoltat decît în rîndul bărbaților și, dacă bărbatul riscă cu orice, deseori chiar cu viața, atunci femeia caută să acumuleze și să păstreze ceea ce a fost adunat.
Eu cred că e prea puțin timp de cînd am început să vorbim despre problema de gen, în general, dar și mai puțin timp a trecut de cînd încercăm să facem ceva concret pentru a o soluționa, și încă mai puțin timp e de cînd femeile, bărbații, dar societatea au început (dacă au început?!) să-și deie sema că aceste discuții se poartă la modul serios. Iar, odată cu subvenționarea partidelor politice din partea statului, la care ne-am referit mai sus, cred că acest car se va mișca din loc și poate va avea și o acelerație pozitivă.
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md