Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Statul garantează exprimarea voinţei libere a cetăţenilor prin apărarea principiilor democratice şi a normelor dreptului electoral.
Camerele de înregistrare video instalate în secțiile de votare reprezintă unul din elementele ce ar crește transparența în procesul electoral
Publicat: 08.11.2018
Comisia Electorală Centrală (CEC) întreprinde toate acțiunile necesare creșterii transparenței procesului electoral. Camerele de înregistrare video instalate în secțiile de votare pentru înregistrarea procesului de votare și totalizare a rezultatelor ar fi unul din elementele care ar contribui la realizarea acesteia. Guvernul Republicii Moldova și-a manifestat deschiderea de a susține financiar inițiativa lansată anterior și care urmează a fi reglementată de către CEC.
Instalarea aparatelor de supraveghere va îmbunătăți securitatea și corectitudinea procesului de votare și va crește transparența operațiunilor electorale desfășurate în ziua alegerilor în cadrul secțiilor de votare, în acest fel va crește implicit și nivelul de încredere al întregii societăți în procesul electoral.
Montarea camerelor video în secțiile de votare nu trebuie să compromită secretul votului. Instalarea acestora va fi reglementată în așa fel, încît să nu vizeze cabinele de vot, listele electorale ori să afecteze intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, iar în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor. Amintim că CEC este o instituție certificată la nivel internațional în domeniul securității informației conform standardelor SR ISO/CEI 27001:2013.
Achiziționarea echipamentelor necesare va fi efectuată din contul bugetului destinat organizării și desfășurării alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.
CEC, Chișinău - În vederea asigurării respectării condițiilor de desemnare a candidaților la funcția de deputat, Comisia Electorală Centrală, în calitate de organ specializat în domeniul electoral, recomandă partidelor politice ajustarea, în caz de necesitate, a actelor interne ce reglementează activitatea organelor centrale ale partidului politic și aducerea acestora în concordanță cu prevederile legislației electorale.
CEC, Chișinău - În cadrul ședinței de astăzi, 14 noiembrie 2018, Comisia Electorală Centrală a agreat caracteristicile tehnice pentru sistemul de înregistrare video în secțiile de votare realizat în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.
CEC, Chișinău – Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), doamna Alina Russu, a avut, pe 8 noiembrie 2018, o întrevedere cu reprezentanții misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale acreditate la Chișinău.
Chișinău, CEC – Comisia Electorală Centrală reamintește cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stînga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, că se pot înregistra prealabil.
Chișinău, CEC – Astăzi, 2 noiembrie 2018, a început Forumul Național al Tinerilor în domeniul electoral, eveniment organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC), Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) Moldova. Forumul reunește peste 150 de tineri reprezentanți ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice din Republica Moldova.
Chișinău, CEC – Astăzi, 31 octombrie 2018, Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat versiunea nouă a paginii web www.voteaza.md.
Pagina web www.voteaza.md este o platformă online de educație electorală și un ghid electronic în domeniul electoral. CEC pune la dispoziția alegătorilor, dar și a tinerilor care urmează să devină alegători, un site care să le dea răspuns la orice întrebare ce ține de procesele electorale de la noi din țară. Totodată, pagina reprezintă și o platformă pentru publicarea materialelor produse în cadrul diferitor campanii de informare și educație electorală realizate de CEC și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).
Chișinău, CEC – În perioada 29-31 octombrie 2018, o delegație a Comisiei Electorale Centrale (CEC) și Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) condusă de Președinta CEC, doamna Alina Russu, participă la o vizită de studiu a sistemului electoral mixt din Germania. Evenimentul se desfășoară la Berin, cu suportul Consiliului Europei și Platformei Europene pentru Alegeri Democratice (EPDE).
Chișinău, CEC – Comisia Electorală Centrală s-a sesizat vizavi de informațiile publicate de RISE Moldova privind corectitudinea informației din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA).
Chișinău, CEC – În cadrul ședinței de astăzi Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat hotărîrea cu privire la examinarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2018.
Chișinău, CEC – Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), doamna Alina Russu, participă la Forumul Național ”Banii noștri în alegeri” în zilele de 18-19 octombrie la Kiev, Ucraina. Evenimentul este organizat de către Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES) Ucraina în colaborare cu Institutul Național Democrat pentru Relații Internaționale din Ucraina (NDI) și Programul Rada, cu suportul financiar al USAID Ucraina și Ambasada Marii Britanii la Kiev.