Chișinău, CEC – În ședința de astăzi Comisia Electorală Centrală (CEC), a luat act de rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali din campania electorală a alegerilor locale noi, pentru funcția de primar, din 20 mai și 3 iunie 2018. Astfel, în urma examinării, CEC a stabilit că rapoartele a 10 concurenți electorali au fost întocmite și prezentate în conformitate cu prevederile Codului electoral și ale Regulamentului privind finanțarea campaniilor electorale.
Partidele Politice ”Partidul Ruso-Slavean din Moldova” și ”Democrația Acasă” au fost avertizate pentru neprezentarea raportului financiar, din campania electorală, la situația din 18 mai 2018 și pentru nerespectarea pct. 3 din Hotărârea Comisiei Electorale Centrale din 23 mai 2018. În acest context, CEC a solicitat repetat partidelor sus menționate să prezinte până la 22 iunie curent, rapoartele la situația din 18 mai 2018.
Totodată, conform prevederilor Codului Electoral, în cazul aplicării repetate a sancţiunii sub formă de avertisment în cursul unei perioade electorale pentru încălcări privind finanţarea campaniei electorale, Comisia Electorală Centrală a aplicat Partidului Politic „Democrația Acasă” sancțiunea complementară privind lipsirea de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni.
De asemenea, Comisia a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să verifice proveniența contribuțiilor financiare virate concurenților electorali: Partidul Politic „ȘOR”, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, ce depășesc suma de 75 mii lei. Totodată Comisia a sesizat BC „VICTORIABANK” SA să efectueze toate plățile înaintate de Partidul Liberal la data de 18 mai 2018, pînă pe data de 22 iunie curent, inclusiv.
Tot în ședința de azi, Comisia a aprobat o hotărîre vizavi de avizul la proiectul de lege nr. 188 din 7 iunie 2018 pentru modificarea Codului electoral, parvenit din partea Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, cu remiterea ulterioară a hotărîrii adoptate. Proiectul de lege prevede reglementarea organizării alegerilor parlamentare în circumscripții uninominale în două tururi de scrutin și reglementarea posibilității cetățenilor de a candida în calitate de candidați independenți la funcția de deputat pentru circumscripția națională. Examinînd proiectul de lege, CEC a relevat că propunerile conținute în proiect constituie chestiuni de oportunitate politică și doar legislativul poate decide asupra lor.
Tot astăzi CEC a aprobat Regulamentul privind activitatea consiliului electoral de circumscripție, într-o nouă redacție, cu modificările enunțate în cadrul ședinței.
Hotărîrea cu privire la abrogarea hotărîrii CEC din data de 12 iunie 2018 care vizează modificarea şi completarea Regulamentului privind statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale din 24 octombrie 2006, a fost respinsă.
Tot astăzi au fost aprobate mai multe hotărîri cu privire la atribuirea unui mandat de consilier în consiliile locale din mai multe localități.
Textele integrale al hotărîrilor vor fi plasate pe pagina oficială www.cec.md
Adresa: Vasile Alecsandri, 119, Chişinău Republica Moldova
Tel.: (+373 22) 251-451 Fax: (+373 22) 234-047
Email: info@cec.md